Fermentering

  • Fermentering er en eldgammel tradisjon for å øke holdbarheten til ulike matvarer, altså en naturlig konserveringsmetode uten å bruke konserveringsmidler. 
  • Godt for magen og fordøyelsen. Ved fermentering brytes karbohydrater og protein ned til enklere forbindelser. Dette øker fordøyeligheten av matvaren. Av den grunn vil også personer med irritabel tarm (IBS) ofte tåle fermentert mat bedre enn ufermentert. 
  • Fermentering er en samlebetegnelse på foredling for å oppnå smak og konservering av matvarer gjennom gjæring. 
  • Bakterier, gjærsopp og muggsopp, er eksempler på mikroorganismene som er involvert i ulike fermenteringsprosesser. 
  • God Smak. Den viktigste og vanligste formen for gjæring er, melkesyregjæring som foregår i alle levende celler. Ved produksjon av melkesyre tilføres smak og øker holdbarheten i syrlige matvarer som kimchi, sylteagurk og yoghurt. Prosessen blir også brukt til å produsere vin, øl og eddik. 
  • Ved fermentering skjer en nedbryting av næringsstoffer, først og fremst av karbohydrater og i noen tilfeller protein (rakfisk).  
  • Mikroorganismer som finnes naturlig på matvarene, eksempelvis melkesyrebakterier, vil i fermenteringsprosessen spalte stivelse og sukker til syre. Dette gir en unik smak og aroma. En annen fordel med produksjon av syre, er at den hemmer veksten av uønskede bakterier. 
  • Eksempel på fermenterte matvarer: surdeigsbrød, salami, soyasaus, rakfisk, muggoster, sauerkraut/fermentert kål, øl, vin, eddik, kål, yoghurt, kimchi. 
  • En nyere studie (Wastyk HC, et al*) har vist at fermentert mat øker forekomsten av gode bakterier i tarmen og redusere betennelsesmarkører i kroppen.
  • Mindre FODMAP*. Personer med irritabel tarm vil ofte reagere på spesielle karbohydrater i kosten, såkalte FODMAP. Disse karbohydratene er vist å brytes ned og reduseres ved fermentering.  

Derfor velger Siw Raw fermentering.
SMAK og HELSE i fokus.
Siw har en genuin interesse og lidenskap for å bidra med mat som både smaker og gjør godt. De siste årene har hun jobbet hardt for å utvikle sammensetninger og oppskrifter som gir den gode smaksopplevelsen samtidig som produktene tilfører rikelig med næringsstoffer som gjør godt for oss. 

I tillegg ønsker Siw å være en bidragsyter til at flere får oppleve og ta del i de alt det gode fermentert mat kan brukes til. Det er ikke lett å få tak i ekte fermentert grønnsaker, men hos Siw finnes den.
Hos Siw kan du både få kjøpt ulike produkter eller gå på kurs for å lære å lage din egne fermenterte  grønnsaker.

*Wastyk Hannah C et al. «Gur-microbiotia-targeted diets modulate human immune status”. Cell,Volum 184. (2021)

*FODMAP: Fermenterbare, Oligo-, Di, og Monosakkarider og Andre Polyoler