Om Siw Raw bilde av Siw

Siw Raw

Hvorfor Siw Raw?

SIWRAW ønsker å bidra med naturlige, levende produkter som en kontrast til matindustrien. Rå smaker som også er proppfull av viktige næringsstoffer, antioksidanter, melkesyrebakterier og nok ensymer til en god fordøyelse. Alle produktene er laget av råvarer som er kjent for å bidra til en god bakterieflora i tarmen. Nøtter, frø, kjerner, grønnsaker og bær.

Jeg har alltid hatt stor interesse for god mat som nytelse!! – Som bakgrunn er jeg adjunkt med tilleggsutdannelse i ernæring og eksamen i kokkefag. Slik startet søken, oppdagelsen og utviklingen av produkter til hverdag og fest som både smaker og gjør godt. 

Mine produkter er basert på filosofien om raw food* som helsebringende mat. Vi er kjent med at nøtter og kjerner er gode kilder til proteiner, fiber, sunne fettsyrer og viktige mineraler. Kombinert med rå kakao, dadler, bær, frukt og grønnsaker får vi også flere vitaminer i en rå kakebit som bidrar til glede på flere måter. Raw kaker er naturlig fri for gluten og fri for melk da de er veganske (plantebaserte).

Veien til eget produksjonskjøkken i Kolskogheiane på Os ble først til gjennom flere ulike leide kjøkken for produksjon fra august 2019.  Fra ide til produkter for salg har jeg gjerne gått motsatt vei enn andre grundere. Produktene kom først, så ideen om at de kunne selges i butikker, ikke bare via catering og kurs. Entusiasmen og motivasjonen for å kunne bidra med rene, næringsrike produkter for smak og helse ble også fanget opp av TV 2 via Instagram. Det var morro å være gjest med min raw matglede i God morgen Norge, 9.mars 2020.  


Fermentering av grønnsaker gir naturlig lang holdbarhet ved hjelp av melkesyrebakterier. Slik kan vi oppbevare norsk kål på glass over flere år og utvikle gode smaker vi ikke visste fantes i vår industrielle verden!! Du kan leke med de fleste grønnsaker, frukt og bær og fermentere det mest utrolige. De ulike glassene mine med fermenterte grønnsaker erstatter tidligere industrikjøpte dressinger, salater på boks, ketchup og salsaer. Fermentert kål blir raskt en god salat tilsatt litt rømme, salt og pepper. 

Jeg bruker de raw kakene, barene og kulene i mange sammenhenger. Gjerne som enkel frokost, mellommåltid, ren nytelse til kaffen, på tur, før/etter trening og en del av arbeidsdagen. Fordi kakene er rike både på protein, sunne fettsyrer og de viktige mikronæringsstoffene metter de, dekker søtbehovet og gir deg stabilt blodsukker på samme tid.  

Alle SIWRAW produkter er laget for hånd av økologiske råvarer og kakene mine har minst mulig unødig søtt og mettet fett. Smak og konsistens står alltid øverst i utvikling av de smakfulle og gode produktene. Vi har et utvalg av kuler og barer som kun er søtet med ekte vanilje og dadler. 90% av våre raw kaker er også uten kokosfett.  

Her på denne nettsiden, finner du alle de unike produktene i mitt utvalg. De vil variere noe etter sesong og kreativitet. 

Du er velkommen til å prøve selv 😊

Historien bak

For meg ble det for mange måltider basert på få kalorier og høyt innhold av stivelse fra brød, pasta og magre melkeprodukter før jeg forstod verdien av hva kroppen vil ha helt tilbake til 2006. Det var da kroppen min kollapset fullstendig. Jeg ble liggende på sofaen. Jeg greide ikke fylle rollen min hverken på jobb, som mamma til to små, som kone eller venninne. Livet var snudd på hodet og jeg forstod for alvor hva det vil si å ha god helse og energi til livet.

Det viste seg at tarmfloraen min var totalt endret. Dette trolig som resultat av utallige tidligere antibiotikakurer i oppveksten. Som adjunkt og med stor interesse for mat og ernæring ble det naturlig å lese faglitteratur og studere internett om mere kunnskap, ny kunnskap! Mine første steg var å fjerne næringsfattige ingredienser, eksempelvis sukker og hvetemel. Dernest kom kunnskap om raw food og fermentering. 

Ett år senere var jeg tilbake i jobben min som lærer og jeg fikk også to barn til. (2010, 2012)  Nå er flokken min på fire i alderen mellom 10 og 21 år. I 2016 tok jeg eksamen i kokkfaget og startet egen kurs- og cateringvirksomhet. Høsten 2019 tok firma en vending med å inkludere raw produkter for salg i Restaurant/Kafe, og på markeder. Dette har igjen ført til at jeg høsten 2022 tok  skrittet 100% inn i eget firma etter å ha jobbet langt over gjennomsnittet kombinert med lærerjobben min fra 2001. 

Forskning på SIWRAW produkter

Jeg er stolt av at min egen Kimchi har blitt analysert i et laboratorie via UIB og kan dokumentere en vellykket fermentering med innhold av 250 millioner melksyrebakterier pr 100 ml.  Det er gøy å gi råvarene lang holdbarhet og superkrefter ved fermentering! Les mer om labtesten her:

Vi har jobbet sammen med UIB gjennom forskningsmidler fra Vestland Fylke og fått rapport på flere av våre raw, nærende produkter som viser at de inneholder betydelige mengder av viktige mineraler og er gode kilder til protein i kosten. Les mer her: