Ønsker du å piffe opp hverdagen din med et grønnere kosthold. Vi tilbyr kurs i fermentering, rå bakst, varmebehandling av grønnsaker, for et grønnere kosthold.

Ønsker du å piffe opp hverdagen din med et grønnere kosthold. Vi tilbyr kurs i fermentering, rå bakst, varmebehandling av grønnsaker, for et grønnere kosthold.

Raw food

Fermentering

  • Fermentering er en eldgammel tradisjon for å øke holdbarheten til ulike matvarer, altså en naturlig konserveringsmetode uten å bruke konserveringsmidler.
  • Godt for magen og fordøyelsen. Ved fermentering brytes karbohydrater og protein ned til enklere forbindelser. Dette øker fordøyeligheten av matvaren. Av den grunn vil også personer med irritabel tarm (IBS) ofte tåle fermentert mat bedre enn ufermentert.
  • Fermentering er en samlebetegnelse på foredling for å oppnå smak og konservering av matvarer gjennom gjæring.
  • Bakterier, gjærsopp og muggsopp, er eksempler på mikroorganismene som er involvert i ulike fermenteringsprosesser.
  • God Smak. Den viktigste og vanligste formen for gjæring er, melkesyregjæring som foregår i alle levende celler. Ved produksjon av melkesyre tilføres smak og øker holdbarheten i syrlige matvarer som kimchi, sylteagurk og yoghurt. Prosessen blir også brukt til å produsere vin, øl og eddik.
  • Ved fermentering skjer en nedbryting av næringsstoffer, først og fremst av karbohydrater og i noen tilfeller protein (rakfisk).
  • Mikroorganismer som finnes naturlig på matvarene, eksempelvis melkesyrebakterier, vil i fermenteringsprosessen spalte stivelse og sukker til syre. Dette gir en unik smak og aroma. En annen fordel med produksjon av syre, er at den hemmer veksten av uønskede bakterier.
  • Eksempel på fermenterte matvarer: surdeigsbrød, salami, soyasaus, rakfisk, muggoster, sauerkraut/fermentert kål, øl, vin, eddik, kål, yoghurt, kimchi.
  • En nyere studie (Wastyk HC, et al*) har vist at fermentert mat øker forekomsten av gode bakterier i tarmen og redusere betennelsesmarkører i kroppen.
  • Mindre FODMAP*. Personer med irritabel tarm vil ofte reagere på spesielle karbohydrater i kosten, såkalte FODMAP. Disse karbohydratene er vist å brytes ned og reduseres ved fermentering.

Derfor velger Siw Raw fermentering.

SMAK og HELSE i fokus.
Siw har en genuin interesse og lidenskap for å bidra med mat som både smaker og gjør godt. De siste årene har hun jobbet hardt for å utvikle sammensetninger og oppskrifter som gir den gode smaksopplevelsen samtidig som produktene tilfører rikelig med næringsstoffer som gjør godt for oss. 

I tillegg ønsker Siw å være en bidragsyter til at flere får oppleve og ta del i de alt det gode fermentert mat kan brukes til. Det er ikke lett å få tak i ekte fermentert grønnsaker, men hos Siw finnes den.
Hos Siw kan du både få kjøpt ulike produkter eller gå på kurs for å lære å lage din egne fermenterte  grønnsaker.

*Wastyk Hannah C et al. «Gur-microbiotia-targeted diets modulate human immune status”. Cell,Volum 184. (2021)

*FODMAP: Fermenterbare, Oligo-, Di, og Monosakkarider og Andre Polyoler

Siw Raws egen kimchi

Jeg er stolt av at min egen Kimchi har blitt analysert i et laboratorie via UIB ved forskningsmidler fra FOU. Vi kan dokumentere en vellykket fermentering med innhold av over 250 millioner kolonidannede melksyrebakterier pr 100 ml.  Det er gøy å gi råvarene lang holdbarhet og superkrefter ved fermentering! Vi trenger flere melkesyrebakterier i våre moderne tarmer! Grønnsakene i kimchi ble også analysert for kolonier av melkesyrebakterier før fermenteringen, da var tallet 1000 pr 100 ml.

Vi fermenterer grønnsaker til produkter for salg:

Kimchi

Kimchi passser til utrolig mye. Denne er mild og friskere enn mange varianter. Sammensetningen av fersk chili, hvitløk og ingefær er ikke bare smaksrik, men også kjent for å være supermat for tarmen. Sammen med kål, gulrot, rødløk og rød paprika blir denne gjerne en «must have» i kjøleskapet. Jeg liker den like godt på i en salat som på fiskekake eller en usøtet vaffel.

Innhold:
Kål, gulrot, rødløk, rød paprika, ingefær, hvitløk og chili, uraffinert salt.

Kål med eple

Hver høst fermenterer vi menger av norsk, økologisk kål sammen med eple og purre eller pepper.  Dette produktet er passer til nesten alt. Til middager, i salater, på brødskive eller i en hjemmelaget potetsalat for syre.

Innhold: Kål, eple, purre/pepper, salt

Rødkål med blåbær og kardemomme

Rødkålen sies å være hakket sunnere enn vanlig kål. Uansett skal vi spise regnbuen av grønnsaker så ofte som mulig og dette produktet er utrolig smakfullt og balansert. Kålen får litt sødme fra blåbær og krydder. Passer godt på brød, som grønt innslag på middagsbordet og som topping på taco er den nydelig sammen med vår fermenterte søte salsa.

Innhold:

Rødkål, blåbær, kardemomme, salt

Fermentert søt salsa

Noen elsker det søte mere enn andre, og da må vi også tilby dette. Søt, fermentert salsa er allsidig. Den er fantastisk god som topping på ferdigstekt pizza da du ikke bør varmebehandle fermenterte produkter for bevaring av de levende melkesyrebakteriene. Den passer også som pålegg på kremet naturell ost eller mandelkrem. For andre blir det en favoritt på burger og taco.

Innhold:
Tomatpure, rød paprika, agavesirup, rødløk, rød chili, balsamicoeddik, hvitløk, sitrus, probioform, sennepsfrø

Gammel tekst – Skjult

Noen elsker det søte mere enn andre, og da må vi også tilby dette. Søt, fermentert salsa er allsidig. Den er fantastisk god som topping på ferdigstekt pizza da du ikke bør varmebehandle fermenterte produkter for bevaring av de levende melkesyrebakteriene. Den passer også som pålegg på kremet naturell ost eller mandelkrem. For andre blir det en favoritt på burger og taco.

Innhold:
Tomatpure, rød paprika, agavesirup, rødløk, rød chili, balsamicoeddik, hvitløk, sitrus, probioform, sennepsfrø

Fermentert salsa

Denne salsen ble til ved en tilfeldighet i oppstarten av min eksprementering med fermentering. Paprika, røde chili, løk og hvitløk er en klassisk kombinasjon i en varmebehandlet salsa, men som fermentert blir den mere spennede. Den naturlige syren fra melkesyrebakteriene beriker produktet med smak og svært lang holdbarhet.

Innhold:
Rød paprika, rød chili, løk, hvitløk

Du finner våre produkter i salg her:

Du finner de fermenterte produktene fra SIWRAW hos:

Reindyrka AS,  Strandgaten 21, 5013 Bergen

Stend Gardsbutikk og Gartneri, Fanavegen 249, 5244 Fana

Sunkost Lagunen, Laguneveien 1, 5239 Rådal

Spar Amfi OS, Prestegardskogen 2, 5210 Os

Spar Nore Neset, Ulvenvegen 373, 5217 Hagavik

Tastebuds AS, nettbutikk

Sunkost Bergen Storsenter, Strømgaten 8, 5015 Bergen

Sunkost Amfi Nesttun, Østre Nesttunvn. 16, 5221 Nesttun

Kurs – høst 2025

Kurs i fermentering

Økoveka Bergen

Kurs i fermentering av grønnsaker

tirsdag 16. september
17:00 – 19:00

Reindyrka  –  Strandgaten 21

Kurs i fermentering

Slowfood Hardanger

Kurs i fermentering av grønnsaker

Lørdag 20. September

17:00 – 19:00

Ulvik

Kurs i fermentering

Økoveka Bø i Telemark

Kurs i fermentering av grønnsaker

Tirsdag 7. oktober 

18:00 – 20:00

Bø i Telemark – Gvarvegen 26

Grønnere skolekjøkken

 Skolekjøkkenet skal være levende, grønnere og inneholde gode råvarer i hver leksjon. Slik kan elever på ulike trinn i grunnskolen utvikle kunnskap og få gode opplevelser av fellesmåltider.

Vinteren 2025 startet jeg på videreutdanning i mat og helse ved Høyskolen i Bergen, fordi jeg kjenner så sterkt at mat er så mye mere enn mat. Det er næring, helse, opplevelse, kultur, identitet, sosialt fellesskap og det er bærekraft. Jeg formidler heldigvis denne lidenskapen i klasserommet på ulike trinn i grunnskolen og har stor tro på at vi kan fremme folkehelsa ved større kunnskap og erfaring med gode opplevelser av gode råvarer inn i de ulike måltidene for barn og unge. Erfaringen min som kokk i Bjørnefjorden Matkultur, og som produsent av produkter i SIWRAW har gitt meg stor innsikt i produksjonsleddet av råvarer. Barn og unge i dag har lite kjennskap til hvor maten kommer fra, hvordan den blir til, hva som finnes i eget land og hvordan vi kan høste mat i sesonger.

Keto- & lavkarbo

Lavkarbo & ketogen kost

Når man snakker om lavkarbo- eller ketogen kost, handler det i begge tilfeller om å redusere mengden karbohydrater (KH) i kostholdet.

Fellesnevneren er at det skal være svært begrenset mengde karbohydrater i begge kostvariantene og at hovedmengden av energi skal komme fra fett og/eller proteiner.
Av de to nevnte kostholdene, er det ketogene kostholdet, ofte omtalt som keto, den strengeste varianten med lavest mengde karbohydrater.

Å ha et ketogent kosthold betyr rett og slett at man spiser mer fett enn karbohydrater. Vanligvis skal det være mindre enn 20 gram karbohydrater om dagen i en ketokost. Dette er så lite at kroppen vil endre på forbrenningen og gjennomgå et metabolsk skifte. Dette betyr at kroppen endrer fra å forbrenne karbohydrater eller en blanding av karbohydrater og fett, til å forbrenne fett og ketonlegemer*. Denne tilstanden heter ketose, derfor navnet keto-kosthold.
Mange vil også kunne komme på et ketonisk lavkarbokosthold om de inntar mindre enn 50 gram KH daglig. Dette vil variere noe, avhengig av blant annet kroppsstørrelse, aktivitet mm.

Avhengig av hvor du leser eller hvem du spør, vil definisjonene og grenseverdiene på lavkarbo – og ketogen kost kunne variere noe. Målet med ketogen kost, enten du spiser 20 eller 50 gram KH, er uansett å komme i ketose slik at kroppen produserer ketonlegemer og forbrenner mer fett.

Et lavkarbo kosthold har ofte mer energi fra protein (kjøtt/fisk/egg), sammenlignet med keto som har hovedfokus på fett.
I et lavkarbokosthold, kan mengden karbohydrater variere ml 20-150 gram per dag. Du kan altså innta opp mot 150 gram karbohydrater per dag, og likevel kalle det lavkarbo.
Et strengt lavkarbokosthold ligger imidlertid på omkring 20-50 gram karbohydrater per dag. Blir det mindre enn 20 gram KH, er det uansett et ketogent kosthold.

Det grønne skifte
Det er viktig å nevne at flere typer grønnsaker, bær og andre vegetabilske matvarer også inngår som en naturlig del av både lavkarbo og ketogen kost. Dette er nyttig både med tanke på helsemessige fordeler og bærekraft.
Spinat, bladsalat, asparges, agurk, stangselleri, persille, tomat, kinakål og brokkoli er noen av grønnsakene med lavest innhold av karbohydrater.
Men også andre varianter som eksempelvis avokado, nøtter, lime, sitron og bringebær kan inkluderes i en lavkarbo kost. Dette med tanke på både nyttige næringsstoffer, smak og tekstur.
Det finnes også andre aktuelle vegetabilske alternativer som ikke er nevnt her.

Hvor mye karbohydrater er greit?
Hva som er den ideelle mengden karbohydrater i kostholdet vil variere fra person til person, og hva man vil oppnå. Dette vil du kunne få hjelp til hos en klinisk ernæringsfysiolog.
For mange vil et moderat lavkarbokosthold eller vanlig kosthold med mindre karbohydrater, være tilstrekkelig for å oppnå et mer balansert blodsukker, oppnå vektreduksjon eller rett og slett føle seg bedre med mindre smerter og trøtthet.

Uansett- husk å drikke nok vann. Vann hjelper kroppen å bli kvitt avfallsstoffene på veien.

  • Ketonlegemer: ketonlegemer eller ketoner dannes i leveren av fettsyrer når det er lite tilgang på glukose. Vanligvis bruker hjernen vår kun glukose som brennstoff, men kan også bruke ketonlegemer om det er lite glukose. Etter en natts faste har alle litt økte verdier av ketonlegemer i blodet.

Tekst av: klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite

Rawkaker

Raw kaker er næringsrike nytelser med ren plateenergi. Kakene er glutenfrie, melkefrie og fri for raffinert sukker.  De inneholder fiber, protein og gode fettsyrer og du føler deg derfor mett etter små stykker. De kan også fungere som en energibar når du trenger påfyll. Kakene bidrar med rene smaker av gode, ubehandlede  råvarer.

Raw kaker lages av råvarer fra planteriket. De fryses ned for å bli ”bakt” i et par timer før de kan serveres, eller oppbevares i kjøleskap i flere dager.  Hovedingrediensene er nøtter, frø og dadler, frukt, bær og grønnsaker sammen med smakstilsettinger i form av raw kakao, lakrisrot eller vaniljefrø.

Du får kjøpt Siw Raw kaker hos Spar butikken på Nore Neset som også selger våre fermenterte produkter.

Avhengig av hvor du leser eller hvem du spør, vil definisjonene og grenseverdiene på lavkarbo – og ketogen kost kunne variere noe. Målet med ketogen kost, enten du spiser 20 eller 50 gram KH, er uansett å komme i ketose slik at kroppen produserer ketonlegemer og forbrenner mer fett.

 

Rawkaker, barer og kuler

Rawkaker, barer og kuler er først og fremst nyttig nytelse. Fordi kakene er rike både på protein, sunne fettsyrer og de viktige mikronæringsstoffene metter de, dekker søtbehovet og gir deg et mere stabilt blodsukker enn andre kaker og søtsaker.

 

Les mer om Keto bakst her

God tarmflora

En balansert tarmflora er viktig for god fordøyelse og god helse. Tarmfloraen påvirker både energi og immunforsvaret vårt. Via naturlige, gode råvarer og naturlig bearbeiding av mat støtter miljøet som de gode bakteriene i tarmen trives i. Fermenterte grønnsaker er spesielt kjent for å bidra med større mengder av gode melkesyrebakterier.

SKJULT – Raw kaker er næringsrike nytelser med ren plateenergi. Kakene er glutenfrie, melkefrie og fri for raffinert sukker.  De inneholder fiber, protein og gode fettsyrer og du føler deg derfor mett etter små stykker. De kan også fungere som en energibar når du trenger påfyll. Kakene bidrar med rene smaker av gode, ubehandlede  råvarer.

Raw kaker lages av råvarer fra planteriket. De fryses ned for å bli ”bakt” i et par timer før de kan serveres, eller oppbevares i kjøleskap i flere dager.  Hovedingrediensene er nøtter, frø og dadler, frukt, bær og grønnsaker sammen med smakstilsettinger i form av raw kakao, lakrisrot eller vaniljefrø.

Du får kjøpt Siw Raw kaker hos Spar butikken på Nore Neset som også selger våre fermenterte produkter.

Avhengig av hvor du leser eller hvem du spør, vil definisjonene og grenseverdiene på lavkarbo – og ketogen kost kunne variere noe. Målet med ketogen kost, enten du spiser 20 eller 50 gram KH, er uansett å komme i ketose slik at kroppen produserer ketonlegemer og forbrenner mer fett.

Et lavkarbo kosthold har ofte mer energi fra protein (kjøtt/fisk/egg), sammenlignet med keto som har hovedfokus på fett.
I et lavkarbokosthold, kan mengden karbohydrater variere ml 20-150 gram per dag. Du kan altså innta opp mot 150 gram karbohydrater per dag, og likevel kalle det lavkarbo.
Et strengt lavkarbokosthold ligger imidlertid på omkring 20-50 gram karbohydrater per dag. Blir det mindre enn 20 gram KH, er det uansett et ketogent kosthold.

Det grønne skifte
Det er viktig å nevne at flere typer grønnsaker, bær og andre vegetabilske matvarer også inngår som en naturlig del av både lavkarbo og ketogen kost. Dette er nyttig både med tanke på helsemessige fordeler og bærekraft.
Spinat, bladsalat, asparges, agurk, stangselleri, persille, tomat, kinakål og brokkoli er noen av grønnsakene med lavest innhold av karbohydrater.
Men også andre varianter som eksempelvis avokado, nøtter, lime, sitron og bringebær kan inkluderes i en lavkarbo kost. Dette med tanke på både nyttige næringsstoffer, smak og tekstur.
Det finnes også andre aktuelle vegetabilske alternativer som ikke er nevnt her.

Hvor mye karbohydrater er greit?
Hva som er den ideelle mengden karbohydrater i kostholdet vil variere fra person til person, og hva man vil oppnå. Dette vil du kunne få hjelp til hos en klinisk ernæringsfysiolog.
For mange vil et moderat lavkarbokosthold eller vanlig kosthold med mindre karbohydrater, være tilstrekkelig for å oppnå et mer balansert blodsukker, oppnå vektreduksjon eller rett og slett føle seg bedre med mindre smerter og trøtthet.

Uansett- husk å drikke nok vann. Vann hjelper kroppen å bli kvitt avfallsstoffene på veien.

  • Ketonlegemer: ketonlegemer eller ketoner dannes i leveren av fettsyrer når det er lite tilgang på glukose. Vanligvis bruker hjernen vår kun glukose som brennstoff, men kan også bruke ketonlegemer om det er lite glukose. Etter en natts faste har alle litt økte verdier av ketonlegemer i blodet.

Tekst av: klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite

Rawkaker

Raw kaker, barer og kuler er først og fremst nyttig nytelse. Fordi kakene er rike både på protein, sunne fettsyrer og de viktige mikronæringsstoffene metter de, dekker søtbehovet og gir deg et mere stabilt blodsukker enn andre kaker og søtsaker.

 

Oppskrifter

Oppskrifter kan du finne på våre SoMe kanaler her.

324

Dager til neste event

Nyheter, blogg og kursoversikt

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

23

Dato for neste event

Oversikt

PicFrame Family

Done in: 04.2016 / Customer: PicFrame. Inc / Task: Web Design & Development

Hvorfor Siw Raw?

Hvorfor Siw Raw?

SIWRAW ønsker å bidra med naturlige, levende produkter som en kontrast til matindustrien. Rå smaker som også er proppfull av viktige næringsstoffer, antioksidanter, melkesyrebakterier og nok ensymer til en god fordøyelse. Alle produktene er laget av råvarer som er kjent for å bidra til en god bakterieflora i tarmen. Nøtter, frø, kjerner, grønnsaker, frukt og bær.

Jeg har alltid hatt stor interesse for god mat som nytelse!! Oppvokst i et hjem med en tradisjonell norsk matkultur lærte jeg tidlig å invitere venner på ulike måltider. – Som ung student var det et ønske å ta mat og helse som en del av utdannelsen på høyskolen, og fra år 2000 har jeg undervist i grunnskolen som adjunkt.  Etter noen år med store helseutfordringer forstod jeg i praksis at maten jeg spiste hadde stor betydning for kroppen. Denne oppdagelsen var så sterk, og en mere næringsrik kost med flere grønnsaker gav meg så mye energi, at jeg ville dele denne kunnskapen med andre. Via raw food teknikker oppdaget jeg nye smaksopplevelser og produkter fra planteriket, og ved fermentering av grønnsaker kom fordelen av flere gode melkesyrebakterier inn i kosten min. Dette er en fantastisk gammel teknikk som jeg heldigvis ble kjent med allerede i 2008/2009

Alle måter vi kan tilberede grønnsaker på gir et vell av smaksopplevelser, og i 2015/2016 tok jeg utdanning og eksamen i kokkefaget. Fra egen cateringvirksomhet og kurs i grønnere matglede gikk veien til eget produksjonskjøkken i Kolskogheiane på Os våren 2021. Fra ide til produkter for salg har jeg gjerne gått motsatt vei enn andre grundere. Produktene kom først, så ideen om at de kunne selges i butikker, ikke bare via catering og kurs. Entusiasmen og motivasjonen for å kunne bidra med rene, næringsrike produkter for smak og helse ble også fanget opp av TV 2 via Instagram. Det var morro å være gjest med min raw matglede i God morgen Norge, 9.mars 2020.  Og igjen som gjest med digge smaker på fermenterte grønnsaker 12. april 2024

Mine produkter er basert på filosofien om raw food* som helsebringende mat. Vi er kjent med at nøtter og kjerner er gode kilder til proteiner, fiber, sunne fettsyrer og viktige mineraler. Kombinert med rå kakao, dadler, bær, frukt og grønnsaker får vi også flere vitaminer i en rå kakebit som bidrar til glede på flere måter. Raw kaker er naturlig fri for gluten og fri for melk da de er veganske (plantebaserte).

Fermentering av grønnsaker gir naturlig lang holdbarhet ved hjelp av melkesyrebakterier. Slik kan vi oppbevare norsk kål på glass over flere år og utvikle gode smaker vi ikke visste fantes i vår industrielle verden!! Du kan leke med de fleste grønnsaker, frukt og bær og fermentere det mest utrolige. De ulike glassene mine med fermenterte grønnsaker erstatter tidligere industrikjøpte dressinger, salater på boks, ketchup og salsaer. Fermentert kål blir raskt en god salat tilsatt litt rømme, salt og pepper. 

Raw kaker, barer og kuler er først og fremst nyttig nytelse. Fordi kakene er rike både på protein, sunne fettsyrer og de viktige mikronæringsstoffene metter de, dekker søtbehovet og gir deg et mere stabilt blodsukker enn andre kaker og søtsaker.

Alle SIWRAW produkter er laget for hånd av økologiske råvarer og kakene mine har minst mulig unødig søtt og mettet fett. Smak og konsistens står alltid øverst i utvikling av de smakfulle og gode produktene. Vi har et utvalg av kuler og barer som kun er søtet med ekte vanilje og dadler. 90% av våre raw kaker er også uten kokosfett.

Vinteren 2025 startet jeg på videreutdanning i mat og helse ved Høyskolen i Bergen, fordi jeg kjenner så sterkt at mat er så mye mere enn mat. Det er næring, helse, opplevelse, kultur og identitet, og det er bærekraft. Jeg formidler heldigvis denne lidenskapen i klasserommet på ulike trinn i grunnskolen og har stor tro på at vi kan fremme folkehelsa ved større kunnskap og erfaring med gode opplevelser av gode råvarer inn i de ulike måltidene for barn og unge.

Her på denne nettsiden, finner du informasjon om hvor du kan få kjøpt produktene i mitt utvalg. De fermenterte variantene produseres i dag av Foodjunkie AS.

Raw kaker, barer og kuler kommer som Pop up hos Reindyrka i Strandagen når jeg selv har en mulighet for produksjon i leide lokaler. Det annonseres på Instagram.

På nettsiden finner du også informasjon om kursvirksomhet utover høsten 2025. Jeg håper vi sees 😊