Lag den nå, den blir bedre når den får stå noen uker i kjøleskapet. Ønsker du en lun rødkål kan du varme den forsiktig, men ikke over 42 grader. Du kan og sette den ut av kjøleskapet i god tid før du skal spise den for å få den romtemperert. Rødkålen er også nydelig på brødskiva, gjerne sammen med julepålegg av ulikt kjøtt.
Oppskrifter
Klassisk fermentert ketchup med mild smak
Om du først skal spise ketchup, gjør det fermentert..
Dette er en enkel oppskrift der den eneste feilen man kan gjøre er å la ketchupen stå for lenge. Det smaker ikke godt.. To dager kan være nok for barn som ikke har spist fermentert før. Etter hvert kan man øke fra to –fire dager, men pass på. Lukt og smak hver dag.
Raw peanøttkake
Denne raw peanøttkaka består av tre lag som til sammen gir gode smaker og kombinasjoner av salt og søtt. Kaka lager du hovedsakelig av rå nøtter, rå kakao og dadler . Oppskriften passer til en kakeform på 20-22 cm, eller den kan lages i en rektangulær form og skjæres opp i kvadratiske biter. Dette er smakfull energi!
Havrelapper
Disse lappene inneholder hverken melk eller gluten, heller ikke spor av gluten hvis du maler garantert gluenfrie havregryn til mel. Havre byr i tillegg på betaglukan, flere vitaminer, mineraler og mere protein enn om du bruker spelt. De både smaker – og metter godt – Lag gjerne røra dagen før, eller la rester av røra stå i kjøleskapet. For deg som er like glad i smak på maten som meg passer det nok å tilsette enda litt mere kanel og kardemomme -. Vel bekomme!
Chili sin carne
Verden står ovenfor en stor utfordring når det gjelder å brødfø befolkningen i fremtiden. Vi må alle tenke grønnere. Chili sin carne passer like godt på buffeten som på sommerfesten i barnehagen. Den er mild og rund og fri for allergener.
Denne gryta er en enkel variant av den kjente chili con carne, som betyr chili med kjøtt. Chili sin carne er derimot uten kjøtt og et kjempegodt alternativ. Jeg liker å lage mat som er like god uten kjøtt når man først skal lage vegansk mat. Her er det ingen andre ingredienser enn mat fra planteriket.
Falafel
Verdens mest kjente Street food bør etter hvert bli en del av alle norske ungdommers vokabular. Det er næringsrikt og plantebasert, fritt for allergener og rimelig mat med mye god smak!
Fyldig tomatsuppe
Barna mine spiser dessverre ikke så mange rå tomater. Men så er det også tomaten som er den grønsaken som helst skal varmes for at vi kan nyttiggjøre oss av verdifull lykopen. Tomatsuppe med varme og fylde, av tomater, løk, hvitløk, paprika, chili og linser er rent og godt, og mettende for alle. Dette er også mat for de gode bakteriene i tarmen, både med og uten egen kokt kraft.
Her er ingen gluten, melk eller animalske produkter om du bruker grønsakskraft/buljong.
Sjokoladekake med banan
Denne kaka er saftig og søt, smaken av bananer og kakao er barndom for meg. Den er rask å lage, kjekk å oppbevare viss den ikke skulle bli spist opp, og super å ha i fryseren. Sammen med friske bringebær, litt appelsinblomsthonning og ingefærcrunch blir den også overraskende for voksne.
Server den gjerne med syrlige bær og crunch med smak av ingefær.
Crunch
Denne granolaen er noe voksen i smaken med kakao og ingefær. Den fungerer veldig bra som en næringsrik topping og spennende crunch på alle former for grøt, yoghurt, kaker og andre desserter. Smaken passer best sammen med noe syrlig og noe kremaktig bløtt. Den kan oppbevares i en lufttett boks i 1-2 måneder.
Fiskegryte med spekeskinke og rosmarin
Fisk er fast- food. Denne gryta er full av smak og kos, og kan gjerne også lages på primus..