Fermentert rødkål til jul?

Lag den nå, den blir bedre når den får stå noen uker i kjøleskapet. Ønsker du en lun rødkål kan du varme den forsiktig, men ikke over 42 grader. Du kan og sette den ut av kjøleskapet i god tid før du skal spise den for å få den romtemperert.  Rødkålen er også nydelig på brødskiva, gjerne sammen med julepålegg av ulikt kjøtt. 

Raw peanøttkake

Denne raw peanøttkaka består av tre lag som til sammen gir gode smaker og kombinasjoner av salt og søtt. Kaka lager du hovedsakelig av rå nøtter, rå kakao og dadler . Oppskriften passer til en kakeform på 20-22 cm, eller den kan lages i en rektangulær form og skjæres opp i kvadratiske biter. Dette er smakfull energi!

Havrelapper

Disse lappene inneholder hverken melk eller gluten, heller ikke spor av gluten hvis du maler garantert gluenfrie havregryn til mel.  Havre byr i tillegg på betaglukan, flere vitaminer, mineraler og mere protein enn om du bruker spelt. De både smaker – og metter godt – Lag gjerne røra dagen før, eller la rester av røra stå i kjøleskapet.  For deg som er like glad i smak på maten som meg passer det nok å tilsette enda litt mere kanel og kardemomme -. Vel bekomme!

Chili sin carne

Verden står ovenfor en stor utfordring når det gjelder å brødfø befolkningen i fremtiden. Vi må alle tenke grønnere. Chili sin carne passer like godt på buffeten som på sommerfesten i barnehagen. Den er mild og rund og fri for allergener. 

Denne gryta er en enkel variant av den kjente chili con carne, som betyr chili med kjøtt. Chili sin carne er derimot uten kjøtt og et kjempegodt alternativ. Jeg liker å lage mat som er like god uten kjøtt når man først skal lage vegansk mat.  Her er det ingen andre ingredienser enn mat fra planteriket. 

Falafel

Verdens mest kjente Street food bør etter hvert bli en del av alle norske ungdommers vokabular. Det er næringsrikt og plantebasert, fritt for allergener og rimelig mat med mye god smak!

Fyldig tomatsuppe

Barna mine spiser dessverre ikke så mange rå tomater. Men så er det også tomaten som er den grønsaken som helst skal varmes for at vi kan nyttiggjøre oss av verdifull lykopen. Tomatsuppe med varme og fylde, av tomater, løk, hvitløk, paprika, chili og linser er rent og godt, og mettende for alle. Dette er også mat for de gode bakteriene i tarmen, både med og uten egen kokt kraft.

Her er ingen gluten, melk eller animalske produkter om du bruker grønsakskraft/buljong.

Crunch

Denne granolaen er noe voksen i smaken med kakao og ingefær. Den fungerer veldig bra som en næringsrik topping og spennende crunch på alle former for grøt, yoghurt, kaker og andre desserter. Smaken passer best sammen med noe syrlig og noe kremaktig bløtt.  Den kan oppbevares i en lufttett boks i 1-2 måneder.